Gazi Üniversitesi, Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanlığı ve Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansının iş birliğiyle “Kosova ve Türkiye Bağımsızlık, Kültürel Miras ve Gelecek Perspektifleri Paneli” düzenlendi.
Mimar Kemaleddin Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlik Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal ve Kosova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Agon Vrenezi’nin açış konuşmalarıyla başladı. Balkanlar ile Türkiye arasındaki köklü bağlara dikkat çeken Prof. Dr. Uğur Ünal, ilişkilerimizin İslamiyet öncesi döneme dayandığını ve Osmanlı hâkimiyetinin söz konusu olduğu yıllarda ise daha da güçlendiğini belirtti. Osmanlı hakimiyeti altında geçen sürede Balkanlarda din ve ırk ayrımının gözetilmediği, hoşgörü ve farklılıklara rağmen birlikte yaşama politikasının uygulandığını dile getiren Prof. Dr. Uğur Ünal, “Balkanlara gidildiğinde hiç yalnızlık çekmezsiniz. Anadolu’nun bir kasabasından farklı olmadığını, buralardaki tarihi yapıların, tarihi eserlerin Anadolu'da bulunan herhangi bir kenttekinden farklı olmadığını görürsünüz. Buradaki coğrafya bizim izlerimizin derinden yaşandığı bir coğrafya. Kosova’ya gittiğinizde sizinle birlikte Türkçe konuşan insanları görürsünüz. Aynı yemeği tadarsınız, aynı duyguları taşırsınız. Bu bizim için son derece önemli. Bunun canlı tutulması adına gerek Kosova gerek Türkiye elinden gelini yapmaktadır” diye konuştu.
Panelin iki ülke arasındaki ortak tarihi bağlar ve beşeri ilişkiler temelinde mükemmel düzeyde seyreden ilişkilere katkı sunmasını temenni eden Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal, TİKA Başkanı Serkan Kayalar olmak üzere programın gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
Kosova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Agon Vrenezi, bu etkinlik vasıtasıyla Gazi Üniversitesinde bulunuyor olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu söyleyerek konuşmasına başladı. Etkinliğin düzenlenmesinden dolayı Üniversitemiz yönetimine teşekkür eden Agon Vrenezi, “Bu etkinlik Kosova’nın bağımsızlığa giden tarihi yolculuğunu değerlendirmek, Türkiye ile olan güçlü dostane ilişkilerimizi ve gelecekteki iş birliği fırsatlarını ele almak bakımından tarihi bir fırsattır” dedi.
Türkiye Cumhuriyetinin Kosova’nın bağımsızlığının en önemli destekçilerinden biri olduğunu vurgulayan Agon Vrenezi, Türkiye’nin Kosova’nın uluslararası alanda tanınması, ekonomik kalkınması için önemli katkılarda bulunduğunu dile getirdi. Kosova ile Türkiye arasındaki ilişkilerin her geçen gün daha da güçlendiğini dile getiren Vrenezi, “Bugünkü panelin iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin daha da geliştirilmesine ve iş birliğimizi daha da ileriye taşıyacağına yürekten inanıyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.
Açılış konuşmalarının ardından Gazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aksoy’un moderatörlüğünü yaptığı panele geçildi. Panel, Kosova Cumhuriyeti Eski Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Fatmir Sejdiu’nun “Kosova’nın Bağımsızlığı, Zorlukları ve Beklentileri” konulu sunumuyla başladı. Kosova’nın bağımsızlık sürecine dair bilgi veren Prof. Dr. Fatmir Sejdiu, bağımsızlık mücadeleleri sırasında Türkiye’den de destek gördüklerini vurguladı.
Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Dr. Besim Kamberaj ise “Bölgesel Kalkınma Alanında Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanlığı’nın Kosova Üniversiteleriyle İş Birliği” konulu sunum yaptı. Dr. Besim Kamberaj, üniversitelerle yapılan iş birliklerinin çok önemli olduğunu belirtip Gazi Üniversitesi ile de bir akademik iş birliği anlaşması geçekleştirmek istediklerini belirtti.
Panel, Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanlığı ve Avrupa Entegrasyonu ve Politikalar Koordinasyonu Müdürü Dr. Refike Sülçevsi’nin “Kosova-Türkiye Devlet Arşivleri Arasında İş Birliği” başlıklı sunumuyla devan etti. Kosova’daki Osmanlı mirasının korunmasına dair çalışmalar hakkında bilgi veren Dr. Sülçevsi, bu mirası korumanın önemine vurgu yaptı.
Dr. Sülçevsi’nin ardından Kosova Arşivleri Devlet Ajansı Eski Başkanı ve Priştine Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jusuf Osmani, “Niş Sancağı’nın İşgali ve Yerel Halkın Sürgün Edilmesi” hakkında bir sunum yaptı. “Bazıları Osmanlı’nın gelişini sürgün veya işgal olarak adlandırabilir, ancak ben bunun tam tersini düşünüyorum” diyen Osmani, Türklerin gelişinin dönemin Kosova halkı için bir kurtuluş olduğunu belirtti.
Panel, Priştine Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Bersisha’nın konuşmasıyla sona erdi. Kosova basınının toplumsal ve tarihsel bağlamda nasıl şekillendiğini ele alan Prof. Dr. İbrahim Bersisha, Kosova’daki gazeteler ve dergiler hakkında bilgi verdi.
Panelin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal, Prof. Dr. Fatmir Sejdiu, Dr. Besim Kamberaj, Dr. Refike Sülçevsi, Prof. Dr. Jusuf Osmani ve Prof. Dr. İbrahim Bersisha’ya katılım belgelerini takdim etti. Prof. Dr. Bülent Aksoy’nun katılım belgesini ise Kosova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Agon Vrenezi verdi.
Toplu fotoğraf çekiminin ardından etkinlik sona erdi.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.